[LS430] Zamiana oryginalnego ekranu na moduł Android

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB
Arturro
Lex user
Model Lexusa: LS430
Kontakt:

Re: [LS430] Zamiana oryginalnego ekranu na moduł Android

Post autor: Arturro »

Arturro
Lex user
Kontakt:

q3_ pisze: 4 wrz 2025, o 21:34 Kamera OEM jest w specyficznym standardzie (pewnie gdzieś w tym wątku jest coś na ten temat) i jeśli chciałbyś wymienić na lepszą to czeka Cię przeciągnięcie kabli przez cały samochód. Do ogarnięcia cofania mi wystarcza OEM w zupełności. Oczywiście jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia ale nie widać czy w coś wjeżdżam czy nie i to mi wystarcza.
Chciałem zamontować radio android w LS430 zamówiłem kabel w wersji High i mam problem bo albo kabel nie pasuje albo nie wszystko musi być podpięte. O co tu chodzi ?

https://a.aliexpress.com/_EvA8mOw
q3_
Lex Driver
Kontakt:

Post autor: q3_ »

Hej,
Nie wszystkie kable muszą być podłączone, tylko te, które pasują to gniazd w samochodzie / w samym module android. Odgrzebałem zdjęcia z czasu jak weryfikowałem to ze sprzedawcą i wysłałem mu poniższe zdjęcia w celu potwierdzenia czy te wtyczki mają pozostać niepodłączone i potwierdził i działa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po podłączeniu wszystkiego pozostają również niektóre złącza w Lexie niepodłączone:
Obrazek

Nie jestem pewien czy to wszystkie niepodłączone złącza w Lexie ale niewątpliwie to wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem gdzie widać takie elementy. Po prostu podłącz to co pasuje i zobacz czy wszystko działa. Jeśli tak, to zabezpiecz resztę "wiszących" złącz i ciesz się użytkowaniem.
Arturro
Lex user
Kontakt:

q3_ pisze: 21 paź 2021, o 20:27 Jak poskładam wszystko docelowo zrobię jakieś rozsądne zdjęcia, być może będzie dało się na ich podstawie ocenić wizualne walory instalacji.

Tymczasem kolejna aktualizacja.
Dotarł dziś do mnie konwerter RGBS > CVBS (https://www.aliexpress.com/item/5028478 ... 4c4dxrQpDG) i podłączyłem na szybko żeby sprawdzić czy działa. I działa, więc wbrew temu co twierdził sprzedawca można używać oryginalnej kamery tylko trzeba przekonwertować obraz.
Zrzut ekranu z widokiem konwertera dla potomnych

Obrazek

I obraz po włączeniu biegu wstecznego podczas próbnej instalacji

Obrazek

Dostarczony w komplecie z modułem androidowym "dekoder can bus" podaje 12V na jednym z kabli gdy włączony jest bieg wsteczny. Z tego miejsca wziąłem zasilanie dla konwertera, dzięki czemu jest on zasilany tylko wtedy kiedy to jest potrzebne.
Sygnał RGBS wziąłem ze złącza, które jest oryginalnie podłączone z tyłu oryginalnego modułu z ekranem. Chodzi o to złącze:

Obrazek

Według poniższego schematu, sygnał RGBS w tym złączu mamy na pinach 24-27, a ponieważ w chińskim module tylko dwa piny są tutaj wykorzystane, to można się spokojnie podłączyć.

Obrazek

W tym celu trzeba mieć odpowiednie piny. Zakupiłem takie

Obrazek

Niestety nie mam odpowiedniej zaciskarki do nich więc jest trochę zabawy żeby kabel w nich odpowiednio zacisnąć, tak, aby mieściły się w kostce. W najbliższych dniach mam nadzieję poskładać wszystko na gotowo i wtedy spróbuję zapodać trochę zdjęć lub filmów żeby pokazać jak to działa.

Edit:
Dorzucam dla potomności diagram poglądowy pokazujący jak to wszystko spiąć (opisy w lengłydżu ale chyba dość proste).
Obrazek
W sprzedaży nie ma już takich samych konwerterów . Powiedz mi czy ten ze zdjęcia będzie działał ?
Załączniki
IMG_5618.jpeg
IMG_5618.jpeg (92.47 KiB) Przejrzano 242 razy
q3_
Lex Driver
Kontakt:

Tak jak napisałem potrzebny jest konwerter RGBS na CVBS a tam na obrazku to co innego. Moim zdaniem nie zadziała.
q3_
Lex Driver
Kontakt:

Tak jak napisałem potrzebny jest konwerter RGBS na CVBS a tam na obrazku to co innego. Moim zdaniem nie zadziała.
Zetknąłem na AliExpress i sprzedawca, u którego to kupiłem wygląda na nieaktywnego i tak na szybko nie mogłem znaleźć takiego urządzenia jak moje. Pamiętam też że szukałem go dłuższy czas na Ali zanim znalazłem.
Arturro
Lex user
Kontakt:

q3_ pisze: 1 lis 2025, o 23:04 Tak jak napisałem potrzebny jest konwerter RGBS na CVBS a tam na obrazku to co innego. Moim zdaniem nie zadziała.
Zetknąłem na AliExpress i sprzedawca, u którego to kupiłem wygląda na nieaktywnego i tak na szybko nie mogłem znaleźć takiego urządzenia jak moje. Pamiętam też że szukałem go dłuższy czas na Ali zanim znalazłem.

Znalazłem jeszcze takie coś :
https://a.aliexpress.com/_EuCLLHA
https://a.aliexpress.com/_EJ2Sugu

https://a.aliexpress.com/_ExppH20

Chciałem jeszcze zapytać jak rozwiązałeś temat z anteną FM bo widzę że w radiu android jest zwykła wtyczka antenowa do wpięcia a nie widzę nigdzie takiej wtyczki w samochodzie ? Jak to rozwiązać ? Jakaś przejściówka ?
q3_
Lex Driver
Kontakt:

Hej
Arturro pisze: 2 lis 2025, o 10:42
Znalazłem jeszcze takie coś :
https://a.aliexpress.com/_EuCLLHA
W tym jest wyjście CVBS, ale wejście twierdzą że jest RGB - potrzebujesz RGBS, wydaje mi się, że nie da się tego bezpośrednio wykorzystać, bo w RGBS synchronizacja idzie idzie osobnym kablem (S) a w RGB zdaje się jest jakoś zaszyta w sygnałach odpowiadających za kolory.

https://a.aliexpress.com/_EJ2Sugu
To wg mnie jest mniej więcej to samo co pierwsze.

https://a.aliexpress.com/_ExppH20
Tutaj sygnał RGBS możesz uzyskać na wyjściu, a potrzebujesz go podać na wejście. Ciężka sprawa z tą kamerą będzie. Widać nikt tego nie sprzedaje obecnie. Zawsze możesz podmienić oryginalną kamerkę na dającą odpowiedni sygnał - u mnie chińczyk przysłał taką w komplecie.

Chciałem jeszcze zapytać jak rozwiązałeś temat z anteną FM bo widzę że w radiu android jest zwykła wtyczka antenowa do wpięcia a nie widzę nigdzie takiej wtyczki w samochodzie ? Jak to rozwiązać ? Jakaś przejściówka ?

Radio olałem - i tak generalnie nie używam więc nie walczyłem z tym.
Arturro
Lex user
Kontakt:

Podmiana oryginałem kamery wiąże się z ciągnięciem
Kabli i tego chcę uniknąć . No chyba że da się wykorzystać oryginalny kabel ?
q3_
Lex Driver
Kontakt:

Miałem ten sam cel. Wydaje mi się że oryginalny kabel z kamery nie idzie przez cały samochód tylko wchodzi do elektroniki w bagażniku gdzie sygnał z kamery może być mieszamy z sygnałami z oryginalnej nawigacji i dopiero idzie dalej,. Możesz to sobie jeszcze zweryfikować ale tak to pamiętam z czasu kiedy montowałem. Zatem rzeczywiście jeśli nie znajdziesz konwertera to zostaje przeciągnąć kabel przez cały samochód.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB”